Vymezení oboru arteterapie

02.11.2012 12:23

 

 

"Arteterapie využívá výtvarné umění jako prostředek k osobnímu vyjádření v rámci komunikace, spíše než aby se snažila o esteticky uspokojivé výsledné produkty, posuzované vnějšími měřítky. Tento druh činnosti získal název „arteterapie“ zejména proto, že se nejvíce rozvinul v oblasti duševního zdraví a převážně v zařízení pro duševně nemocné."   

- Dr. Marian Liebmann (Skupinová arteterapie)

 

Arteterapie je samostatný a svébytný slibně se rozvíjející obor, který využívá jako terapeutický prostředek umění. Napomáhá při léčbě, prevenci, relaxaci, umožňuje vlastní sebereflexi (uvědomění) a reflektuje psychický i emoční stav klienta. Umělecká tvorba (výtvarné dílo - artefakt) je v tomto případě prostředek - nikoli cíl (jako je tomu ve výtvarné výchově). Tento prostředek představuje tzv. most mezi klientem a arteterapeutem. Most, který poskytuje bezpečné prostředí. Most, který nám umožní vhled a otevře cestu k tématům klienta. Arteterapeut má ve vztahu ke klientovi roli tzv. průvodce. Nerozhoduje za klienta, ale pomáhá mu učinit rozhodnutí s dostatečným uvědoměním a s patřičným nadhledem.

Arteterapie je původně široká oblast - léčba uměním. Časem došlo k vyčlenění a specializaci na oblast výtvarného umění. Spadá do oblasti Uměleckých terapií, kde se jednotlivé terapie liší svým prostředkem. Jedná se o Muzikoterapii, Dramaterapii a Tanečně - pohybovou terapii. Společně s Arteterapií se řadí pod obecný název Art therapy - Umělecké terapie.

 

"V širším smyslu arteterapie znamená léčbu uměním, například pomocí hudby, poezie, prózy, tance, divadla a výtvarného umění, v užším slova smyslu znamená arteterapie léčba výtvarným uměním. Arteterapii dělíme na receptivní a produktivní."  

- Jaroslava Šicková-Fabrici (Základy arteterapie)

 

Arteterapie se člení na receptivní arteterapii, kde umění na klienta působí a dochází k impresi (dojem, vjem) - klient není do procesu přímo aktivně zapojen (prohlídka obrazových galérií, umělecké fotografie, obrázková kniha atd.) a produktivní arteterapii, při které se klient výtvarně projevuje a dochází k expresi (vyjádření) - klient je do uměleckého procesu přímo zapojen (malba, kresba, koláže, keramika atd.). Umělecké terapie zahrnují a vědomě pracují s expresí i impresí - pojmenování „expresivní terapie“ tedy zahrnuje pouze část z mnohem širšího a komplexnějšího oboru arteterapie, jenž je společně s muzikoterapií, dramaterapií a tanečně - pohybovou terapií zastřešen pod společný název "umělecké terapie".

Jakožto multidisciplinární a mezirezortní nelékařský obor čerpá, je v úzké spolupráci a kooperaci s dalšími speciálněpedagogickými obory, s obecněpedagagickými, biologickými, psychologickými, sociologickými i fylozofickými obory.

(autor: Bc. Tomáš Beníček)